tirsdag, september 19, 2006

POG-power

Hei alle sammen. Idag skrev/oversatte jeg min andre artikkel på Wikipedia.
Jaja, Nerdefaktor, spiller ingen rolle. Wikipedia er såpass genialt, at det bryr jeg meg ikke om.



Her får du gjengitt et utdrag av artikkelen:

Pog

POG er navnet på et spill som var poluært fra tidlig til midten av 1990-tallet i USA, og fra ca. 1994 til 1997 her hjemme i Norge. POG fikk navnet sitt fra et fruktjuicemerke (laget av pasjonsfrukt, appelsin og guava.) der bruskorkene til POG flaskene ble brukt til å spille med. POG ble skapt på Hawaii rundt 1930-tallet, og fikk en popularitetsoppblomstring når det Kandaiske spillkompaniet, (Canada Games Company) gjenninførte det til den vanlige amerikaner, der spillet fort ble populært blant eldre barn, og noen tenåringer. Det er mulig at spillets opphav kan bli ført tilbake til det japanske spillet Menko.


Historie
Det sies at POG i sin nåværende form ble oppfunnet av bønder på Hawaii. De brukte lokkene på melkeglass som POG, som de flippet rundt. Blossom Galbiso, en lærer ved Waialua Elementary School på Oahus nordlige bredde, er gitt æren for at POGspillet våknet til live igjen. I 1991 fortalte hun elevene sine at hun pleide å sprette korken av melkeflasken for å være den første som fikk tak i fløten. POGspillet spredde seg så med rekordfart til andre grunnskoler i hele USA, og senere til Norske skoler.
Spillets opprinnelse kan derimot være mye eldre, kanskje så tidlig som det 17. århundre, da I Edo-periodens Japan, da spillet Menko ble oppfunnet.

Regler
To spillere har både hver sin stabel med POG, og hver sin pogslammer. Hver av spillerne velger et likt antall POG de legger i en stabel (potten) mellom hverandre. Spillerne avgjør så hvem som skal starte, f.eks, med Stein, saks, papir, myntkast, og lignende. Spilleren som vinner begynner så med å hive slammeren sin på potten, i et forsøk på å snu POGene. De som han snur vinner han. Motspilleren hiver så slammer, og slik bytter det tur, inntil alle POGene er vunnet.

Nyt dagen alle kvann.

Ingen kommentarer: