mandag, september 18, 2006

Norge AS skyter seg selv i foten

Signaturtog på vei over fjellet




Fakta nr. 1: Vi lever i et land som tjener store penger på å hente naturressurser fra havbunnen. Det er noe befolkningen profitterer på, gjennom velferdsgoder og et nasjonalt sparefond.

Fakta nr. 2: Verden blir stadig varmere, p.g.a. global oppvarming forårsaket av økte drivhusgassutslipp. Dette gir utslag i ekstremvær over hele kloden, f. eks. flommen ved Nesttun i Bergen i fjor. Norge arrangerer jevnlig klimaforskerkonferanse på Os i Hordaland, der samtlige forskere er enig i at drivhusgassutslippene må reduseres.

Fakta nr. 3: NSBs tog over fjellet til Oslo, går opptil en time senere idag enn for tredve år siden. NSB har tog som kan gå så fort som 200 km/t (signatur-togene) Mange velger derfor bort tog som transportmiddel og velger enten buss med hensyn til pris, eller fly for kortere reisetid. Elektriske tog går på fornybar energi, en form for energi som Norge har stor kompetanse på, som ikke forurenser, og som gir en relativt høy energiutnyttelse.

Fakta nr. 4: Prosentandelen av statsbudsjettet som går til samferdsel har sunket fra 6% på 80-tallet, til under to prosent idag. Samtidig lover stortingspolitikerne dobbeltsporet jernbane både i triangelet Oslo-Skien-Hamar, der 60(!)% av den norske befolkningen bor, og dobbeltspor for bergensbanen. Argumentasjonen for å ikke bruke noe av oljefondet til dette formålet er å tenke på ettertiden.

Det hjelper ikke å spare til framtiden om vi ødelegger den!
Høyhastighetstog til Oslo nå!

En provosert André

1 kommentar:

Kristoffer sa...

André, jeg digger deg.